Utazási iroda
 kereső
Megye
Település / kerület
Úticél

Dánia

vissza

Országnév:

Dánia
Dánia

Ország teljes neve:

Dán Királyság

Országkód:

DK

Főváros:

Koppenhága

Pénznem:

dán korona

Pénznem rövidítés:

DKK

Váltópénz:

őre

Kontinens:

Európa

Terület:

43094 négyzetkilóméter

Népesség:

5511451 fő

Éghajlat:

Éghajlata a mérsékelt éghajlati övbe tartozik. A telek enyhék (0,5 °C körüli átlaghőmérséklet), a nyarak pedig hűvösek (16 °C). Erős széljárás jellemző, különösen a téli időszakban. Az esős napok száma évi átlagban 170; az őszi hónapok a legesősebbek.[2][10] Az ország északi fekvése miatt a nappalok hossza az év folyamán jelentősen változik. Télen a legrövidebb napokon a nap fél kilenc után kel és háromnegyed négy előtt nyugszik, míg nyáron fél öttől este tízig is fent lehet a nap.

Hivatalos nyelv:

Dán

Egyéb beszélt nyelvek:

Angol

Beutazási szabályok:

Személyigazolvány

Vámszabályok:

Az Európai Unió alapja a vámunió, ami a teljes áruforgalomra kiterjed, és magában foglalja a tagállamok közötti import- és exportvámok, valamint a vámjellegű korlátozások megszüntetését, illetőleg egységes vámtarifa bevezetését az Európai Unión kívüli harmadik országokkal szemben. Így az áruk és szolgáltatások az Európai Unió belső piacán szabadon áramlanak. Magyarország és a többi EU tagállam között nincsenek vámok, s így megvalósult a szabad kereskedelem.

Más, elfogadott pénznemek:

Euró

Elfogadott hitelkártyák:

Elfogadják

Adó információk:

Nincs

Alapvető termékek árai:

Egy óra parkolás 9 dán korona, Mozijegyet 75 dán korona, Sör és a kávé 20-40 dán korona

Védőoltások:

Nincs kötelező Oltás

Ajánott utazási útvonal:

Repülővel a elegyszerűbb. Budapest-Koppenhága

Víz minősége, ihatósága:

Iható

Telefonos hívószám:

+45

Kommunikáció jellemzői:

Postai szolgálat Internetezési lehetőség

Amit érdemes magunkkal vinni:

Általános Ruha készlet

Általános nyitvatartási idő:

8:00-16:00

Látnivalók:

Óváros, Dóm Aalborg Heiliggeistkloster Billund: Legoland Marienlyst-kastély és a Kronborg-kastély (Hamlet vára, a világörökség része) Hirtshals: Európa legnagyobb tengeri akváriuma Jelling: Jelling viking emlékei (a világörökség része) Koppenhága: Tivoli, Amalienborg (királyi palota), kikötő Ly szigetének hagyományőrző falvai Odense: Andersen szülőháza, Den Fynske Landsby skanzen

gazdaság:

Dánia modern piacgazdaság, a Világgazdasági Fórum 2009-2010-es listája szerint a világ 5. legversenyképesebb országa.[13] Korszerű mezőgazdasággal (jelentős a tejelő és vágómarhatartás valamint a gabonatermesztés), versenyképes kis- és nagyvállalati körrel, kiterjedt állami jóléti rendszerrel, magas életszínvonallal és stabil nemzeti fizetőeszközzel büszkélkedhet; gazdasága nagyban függ a külkereskedelemtől. Az ország nettó energia- és élelmiszer exportőr, fizetési mérlege pozitív és nettó külső adóssága nulla. Jelentős a 105 000 km?-es tengeri terület is.

Vallás:

Dánia lakosságának 95%-a az evangélikus Dán Népegyház (Den Danske Folkekirke) tagja. A fennmaradó rész többsége (3%) más keresztény felekezetekhez ? így más protestáns egyházakhoz, illetve a Katolikus Egyházhoz ? tartozik, míg a muszlimok aránya 2% körül van.[2] Dániában vallásszabadság van, és számos kisegyház és más közösség létezik a népegyházon kívül.
Ünnepnapok:Január 1: Újjév
Április 16: II. Margit királynő születésnapja
Június 5: Az alkotmány napja
December 25: Karácsony

Nagykövetségek

Magyar Köztársaság Nagykövetsége
Nagykövet: -
Cím: Strandvejen 170, 2920 Charlottenlund
Telefon: (0045) 39 63 16 88
Fax: (0045) 39 63 00 52
E-mail: mission.cph@kum.hu
Weboldal: www.kulugyminiszterium.hu
Dán Királyság Nagykövetség
Nagykövet: -
Cím: Budapest XII. Határőr út 37.
Telefon: +36 1 487 9000
Fax: +36 1 487 9045
E-mail: budamb@um.dk
Weboldal: http://www.ambbudapest.um.dk/hu

Kedves Látogató!

Amennyiben hibát talált az oldalon, kérjük jelezze felélnk, segítve ezzel weboldalunk tökéletesítését, továbbá kíváncsiak lennénk rá, hogy Ön milyen tartalmat olvasna szivesen oldalunkon.

Írja meg véleményét, javaslatát, mit szeretne látni az oldalon, milyen információt találna hasznosnak. Vélemény elküldéséhez kérjük kattintson a "Vélemény írása" gombra!

Cimkefelhő:
Dánia Európa dán korona Koppenhága hasznos információk nagykövetség hivatalos nyelv népesség terület irodák iroda utazás előtt közben után

Valid HTML 4.01 Transitional

utazasiirodak.com
© 2010 -

utazasiirodak.com

Minden jog fenntartva
utazasiirodak.com

Utazás, Utazási, Irodák, Iroda, Kereső